Jedzenie i picie na stanowisku pracy

2016-12-28

 Jest kilka powodów kontrowersji związanych ze spożywaniem przez osoby zajmujące stanowiska produkcyjne posiłków w miejscu pracy.

  • Po pierwsze, spożywany posiłek na stanowisku pracy może zostać zanieczyszczony przez różnego rodzaju substancje znajdujące się w jego najbliższym otoczeniu. Wszystko oczywiście uzależnione jest od specyfiki produkcji, ale mogą to być różnego rodzaju substancje chemiczne czy też odpady powstające w trakcie obróbki technologicznej. W tym przypadku jest to bezpośrednie zagrożenie życia i zdrowia pracowników, którzy dane stanowisko obsługują.
  • Po drugie, spożywając posiłki na stanowisku pracy można narazić na uszkodzenia sprzęt, który jest wyposażeniem obszaru (maszyny, komputery). Uszkodzenia wyposażenia również może mieć związek z bezpieczeństwem pracowników (np. zwarcie instalacji elektrycznej może spowodować porażenie prądem osoby znajdującej się w najbliższym otoczeniu).
  • Po trzecie, spożywanie posiłków w miejscu pracy może mieć negatywny wpływ na produkowany komponent (uszkodzenia, zabrudzenia).
  • Po czwarte, względy czysto estetyczne. Pracownik spożywający posiłek na stanowisku pracy może wzbudzać wiele kontrowersji w oczach klientów odwiedzających przedsiębiorstwo czy tez osób zarządzających daną firmą.
     

Co na ten temat mówi prawo?

Przepisy Bezpieczeństwa i Higieny Pracy nie odnoszą się bezwzględnie do spożywania posiłków przez pracowników w miejscu pracy. Pracodawca może zezwolić na posiłki w miejscu pracy, jednak jest wiele innych uwarunkowań. Jest możliwość przyzwolenia na spożywanie tzw. „posiłków lekkich” (np. kanapki, paluszki). Uwarunkowuje to Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. (Dz. U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650 z późn. zm.). Jednak owo rozporządzenie nakłada obowiązek na pracodawcę zatrudniającego powyżej 20 osób na zmianie produkcyjnej, stworzenia odseparowanego miejsca do spożywania posiłków - jadalni. Należy jednak zaznaczyć, że istotne jest zdroworozsądkowe podejście do tematu. Trudno sobie wyobrazić spożywanie posiłków w miejscu pracy, które generuje brud, zanieczyszczenia i stwarza możliwości potencjalnych zagrożeń.
 

Kwestia spożywanie napoi na stanowisku pracy wygląda zupełnie odmiennie. Picie (oczywiście nie ma mowy o spożywaniu napoi alkoholowych) jest dopuszczalne pod kilkoma warunkami. Pojemnik z napojem powinien być szczelnie zamknięty (nakrętka, korek) i bezwzględnie opisany lub umieszczony w miejscu specjalnie do tego przeznaczonym.

 

Picie i jedzenie przy stanowiskach pracy w pomieszczeniach biurowych?

W każdym przypadku należy kierować się przede wszystkim względami bezpieczeństwa pracowników oraz potencjalną możliwością uszkodzenia użytkowanego wyposażenia (drukarki, komputery). Odmienną kwestią jest również solidarność z pozostałą częścią zatrudnionych pracowników. Skoro na stanowiskach produkcyjnych obowiązuje zakaz spożywania posiłków, to dlaczego te przywileje są dostępne dla pracowników biurowych/administracyjnych? Przykład powinien przecież „płynąć z góry”.